Historische ontmoeting tussen twee Queens in Zeebrugge

Op zaterdag 19 juli meerden de cruiseschepen Queen Victoria en Queen Elizabeth II aan in Zeebrugge. Voor de eerste keer brachten deze twee paradepaardjes van de Cunard-rederij tegelijkertijd een bezoek aan een Belgische haven. Dat was meteen ook de laatste keer, want de rederij besliste onlangs om de QE II uit de vaart te nemen.

Queen Victoria en Queen Elizabeth IIDe schepen kwamen ‘s ochtends aan in Zeebrugge. De Queen Elizabeth II en de Queen Victoria telden respectievelijk 1.016 en 1.100 bemanningsleden en brachten samen ruim 3.700 toeristen naar ons land. De meesten gingen na aankomst in Zeebrugge van boord om een bezoek te brengen aan Brugge en aan de herinneringen aan de oorlog in de Westhoek. De historische ontmoeting tussen de twee schepen in Zeebrugge werd opgeluisterd door de 20-koppige Freddy Sunder Big-Band en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

Luxe hotel

De Cunard-vloot telt drie Queens: de Queen Elizabeth II, de Queen Victoria en de Queen Mary II, de grootste ‘cruiseliner’ ter wereld. De ‘Koningin der Zeeën’, QE II, is gebouwd in 1969 en zal binnenkort een nieuwe bestemming vinden als drijvend luxehotel voor de Arabische kust. De Queen Victoria, met als bouwjaar 2007, is het jongste schip van Cunard. Het 297 meter lange gevaarte herbergt  het eerste drijvende museum met kunstvoorwerpen en Cunard-memorabilia, een bibliotheek van twee verdiepingen en een serre in koloniale stijl.