Hoe u uw belastingscontrole best aanpakt

“Panikeren heeft geen zin!”

Als er in de brievenbus een brief van de fiscus opduikt waarin vadertje staat vraagt om bepaalde aspecten uit de boekhouding toe te lichten, luiden veel ondernemingen de alarmbel. “Maar het heeft geen zin om te panikeren,” stelt Dries Torreele, fiscaal jurist bij Vandelanotte.

“Als je voor het eerst geconfronteerd wordt met een fiscale controle, is enige ongerustheid perfect logisch,” zegt Dries Torreele, fiscaal jurist bij Vandelanotte. “Maar het heeft geen zin om te panikeren, want doorgaans is daar geen aanleiding toe. Meestal beperkt de controle zich tot bepaalde aspecten van de boekhouding, zoals de beroepskosten, waarvoor de controleur meer gedetailleerde informatie vraagt, bijvoorbeeld in de vorm van facturen. Eenmaal de fiscus de antwoorden heeft gekregen, is de zaak afgesloten, tenzij de belastingdienst geen genoegen neemt met de verstrekte informatie. Bovendien heeft zij na controle van een bepaald aspect nog altijd het recht om later ook andere facetten van de onderneming onder de loep te nemen.”
Foutloze boekhouding bestaat niet
De aard van de controle hangt af van bedrijf tot bedrijf, maar meestal gaat het om een beperkt aantal zaken. “Een volledig foutloze boekhouding voeren, is nagenoeg onmogelijk. Zolang het om details gaat, is er zeker geen man overboord. Elke onderneming begaat immers wel eens een vergissing. Controleurs zijn ook mensen: als ze merken dat iemand te goeder trouw heeft gehandeld, blijven ze zeer mild. De soep wordt zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend, tenzij het om uitgebreide discussies gaat over zaken die niet zozo kunnen worden gelaten.”
Zwaard van Damocles
Ook de beruchte 309 %-heffing blijkt in de praktijk mee te vallen. “Veel bedrijfsleiders voelen denken dat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt, maar ook hier geldt het devies: bijstand van een accountant voorkomt veel onheil.”
Daarom raadt Dries Torreele elke ondernemer ook aan om bij ieder contact met de fiscus op voorhand te overleggen met zijn accountantskantoor.

Bart Vancauwenberghe