ICC ghent ‘hamert’ als eerste Belgisch congrescentrum op erkende criteria voor kwalitatieve congres- en vergaderaccommodaties

Op 30 juni van dit jaar kreeg het ICC international convention center ghent (of verkort ICC ghent) als eerste Belgische congrescentrum drie vergaderhamers toegekend. De hamerclassificatie voor congres- en vergadercentra is vergelijkbaar met de sterrenclassificatie van hotels: ze wijst op het aanbod en de kwaliteit van de aanwezige faciliteiten. Evelien Depaepe van het ICC ghent licht voor ons de classificatie nader toe.
ICC ghent

“In Nederland is dit systeem voor de congres- en vergaderclassificatie reeds wijd verspreid. Het is een uitstekend middel voor organisatoren om inzicht te verkrijgen in de kwaliteit en het faciliteitenaanbod van congres- en vergadercentra. Daarom maakt men nu werk van een uitbreiding van het systeem naar België en Luxemburg.”

Evelien Depaepe, ICC ghent

“Wie een specifieke accommodatie wenst te boeken, krijgt aan de hand van de hamerclassificatie een duidelijk inzicht in de kwaliteit en de faciliteiten van vergader- en congresvoorzieningen.”

Vlaanderen Manager: Wie kent de hamers toe en volgens welke criteria?
Evelien Depaepe: “Het Erkend Congresbedrijf is de onafhankelijke instantie die instaat voor de hamerclassificatie. De congres- en vergaderaccommodaties worden geclassificeerd van één tot vijf vergaderhamers, afhankelijk van de geboden kwaliteit. Hoe hoger de vergaderhamercategorie, hoe hoger de vereisten die gesteld worden aan de  faciliteiten, voorzieningen en diensten. Die vereisten werden trouwens gebaseerd op een grondige analyse van de wensen en behoeften van zowel opdrachtgevers als deelnemers van congressen en vergaderingen.”
Vlaanderen Manager: Wat mogen we ons concreet voorstellen bij de hamerclassificatie?
Evelien Depaepe: “Eén vergaderhamer (‘huiselijk’) stemt overeen met een zeer eenvoudige accommodatie met basale technische voorzieningen. De tweehamerclassificatie (‘basisvoorziening’) wijst op een eenvoudige  ccommodatie met beperkte technische voorzieningen. De derde hamer (‘efficiënt en comfortabel’) wordt toegekend aan centra met een verzorgde uitstraling, die voldoen aan hoge technische vereisten voor vergaderingen. Om vier hamers (‘zakelijk hoog niveau’) te kunnen voorleggen, moet de accommodatie een zakelijke luxueuze uitstraling hebben en vijf hamers (‘topniveau’) krijgen enkel accommodaties die voldoen aan de hoogste vereisten inzake luxueuze voorzieningen en faciliteiten.”
Vlaanderen Manager: Wordt de classificatie regelmatig geëvalueerd?
Evelien Depaepe: “De wensen van boekers van congresaccommodatie en deelnemers aan congressen evolueren. Daarom worden ook de criteria om de paar jaar aangepast. De aangesloten organisaties krijgen regelmatig een inspectie door het Erkend Congresbedrijf. Na het inspectiebezoek wordt de classificatie toegekend, aangepast en/of verlengd.”
Vlaanderen Manager: Wat zijn de concrete voordelen voor de eindklant?
Evelien Depaepe: “Wie een specifieke accommodatie wenst te boeken, krijgt aan de hand van de hamerclassificatie een duidelijk inzicht in de kwaliteit en de faciliteiten van vergader- en congresvoorzieningen. De classificatiegegevens worden op transparante wijze meegedeeld op consumenten- en boekingssites, zodat men door het ingeven van zoekcriteria snel en gemakkelijk de meest geschikte accommodatie terugvindt.”
Vlaanderen Manager: En waarom zou een congrescentrum zich laten classificeren?
Evelien Depaepe: “Het is belangrijk dat wie boekt precies weet wat hij mag verwachten. Zo worden eventuele ontgoochelingen voorkomen. Wie een hamerclassificatie heeft, kan dit bovendien communiceren naar potentiële klanten als commerciële troef. Erkende accommodaties worden regelmatig door externe inspecteurs gecontroleerd, wat de klant de nodige garanties biedt. Anderzijds geeft de kwaliteitsanalyse ons als accommodatieverschaffer ook een duidelijk inzicht in onze eigen sterktes en eventuele verbeterpunten.”