Igepa – Dalende papierverkoop stimuleert creativiteit binnen Igepa

Igepa staat vooral bekend als groothandelaar in papier, enveloppen, karton en synthetische producten. De laatste jaren hebben zich evenwel enkele marktevoluties voorgedaan waardoor het Aalterse bedrijf een doorgedreven diversificatie van haar activiteiten doorvoerde.

Jean Dooms.

“De grafische sector is steeds onze belangrijkste klant. Maar daarnaast leveren we ook heel wat soorten kopieer- en printpapier en enveloppen aan de bedrijfswereld,” begint managing director Jean Dooms. “Door diversificatie en acquisities zijn we de jongste jaren ook heel actief geworden op de markt van Sign en Display. Dat gaat van vlaggendoek over panelen en baches voor het beletteren van wagens en alle andere mogelijke soorten van media voor de markt van de visuele communicatie op groot formaat. Daarnaast verdelen we alle soorten apparaten om het digitaal drukken en verder verwerken mogelijk te maken.”

Dalend papierverbruik

De hoofdactiviteiten van Igepa bleven de jongste jaren dus ongewijzigd. Toch werden een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. “De verkoop van papier maakt nog altijd het gros van onze activiteiten uit,” aldus Jean Dooms. “In 2009 daalde het papierverbruik in West-Europa echter met 12% ten opzichte van het jaar ervoor. Een en ander stabiliseerde zich in 2010 maar dit jaar merken we opnieuw een terugval van 8%. Dat betekent dat op een tijdspanne van amper 2,5 jaar het papierverbruik met 20% is teruggevallen. De economische crisis heeft daarin een rol gespeeld maar de opkomst van de elektronische media is veel substantiëler als oorzaak.”

Diversificatie binnen grafische sector …

Igepa bleef echter niet bij de pakken zitten. “We hadden voordien al een strategie van diversificatie uitgestippeld,” zegt Jean Dooms. “In eerste instantie breidden we enkele jaren terug de verkoop van papier aan drukkerijen uit met een volwaardig assortiment van prepress en pressproducten, via de overname van Sagam groep. Ook digitale drukmachines zitten in ons gamma. Zo verdelen we onder andere de merken MGI en Xerox. Ook het volledige gamma van Duplo afwerkingsapparatuur maakt sinds kort deel uit van ons aanbod. De diversificatie binnen de grafische sector was dus al langer een feit. Maar we zijn met Sign en Display ook buiten die sector actief. Het blijft binnen het communicatieluik maar het gaat om totaal andere substraten.”

… maar ook erbuiten

Onlangs nam Igepa de activiteiten van een Luiks bedrijf over dat actief is in de afwerking van displayproducten in opdracht van onze bestaande klanten en de verwerking van plastiek naar eindproducten voor diverse toepassingen. Deze laatste activiteit heeft op het eerste gezicht niets te maken met onze corebusiness, ware het niet dat de grondstoffen die gebruikt worden om te bedrukken, ook kunnen dienen voor andere toepassingen. Interessant voor ons is dat we dankzij die overname ook voor ons nieuwe markten kunnen aanboren, zoals de bouwindustrie en de meubelmakers om er maar enkele te noemen.”

Logistieke uitbreiding

Daarnaast plant Igepa Aalter een gevoelige uitbreiding van de site. Alle gebouwen naast de vestiging tot aan de hoek van de Nijverheidslaan met de Venecolaan werden opgekocht. “Momenteel wachten we op de bouwvergunning. Eenmaal die in orde is, beginnen de bouwwerken. We hopen de uitbreiding begin 2013 in dienst te kunnen nemen. De bedoeling is om de hele flow van goederen te veranderen en te optimaliseren. In de toekomst zullen we zo beschikken over maar liefst 33 kaaien om goederen te versturen en 4 kaaien om leveringen te ontvangen. Daarnaast komt er ook een grote showroom om al het digitale materiaal en de afwerking mooi te kunnen voorstellen aan onze klanten. Met de uitbreiding gaat een investering van 16 miljoen euro gepaard. Dankzij de nieuwbouw zullen we nog meer aan diversificatie kunnen gaan doen.”

Gratis papierophaling sinds september 2011

Een aspect van de diversificatie waar Igepa werk zal van maken, heeft alles te maken met ecologie en dienstverlening aan de klant. “Vandaag de dag leveren we duizenden tonnen kopieerpapier aan bedrijven,” weet Jean Dooms. “Momenteel zijn we een systeem aan het opzetten om het gebruikte papier terug op te halen en te verzamelen. Op voorwaarde dat het papier bij ons wordt aangekocht, zal die dienstverlening gratis zijn voor onze klanten. Van hieruit wordt het dan terug naar de papierfabriek gestuurd waar het gerecycleerd zal worden. Op die manier ontstaat een systeem van cradle to cradle. Voor dat project hebben we vanzelfsprekend ruimte nodig om het opgehaalde papier tijdelijk te stockeren en te selecteren. Met deze dienstverlening zijn we gestart sinds begin september. Aanvankelijk eerst in de eigen Vlaamse regio maar geleidelijk aan zal dat verder uitgebreid worden over gans België.”

Nijverheidslaan 4, 9880 Aalter
Tel.: 09-325 45 45, Fax: 09-325 45 04
info@igepa.be, www.igepa.be