Managers willen vooral anonimiteit en afzondering

Zon, zee, strand of sneeuw: iedereen houdt wel van een deugddoende vakantie op tijd en stond. De ene verkiest verre oorden, de andere zoekt het liever dicht bij huis. Iedereen vult de vakantie op zijn manier in. Toch zijn er een aantal opvallende trends in de vakantiebeleving van dit moment.

Managers willen vooral anonimiteit en afzonderingExpedia, een van de grootste online reisbureaus ter wereld, voerde in Groot-Brittannië een onderzoek naar de reisvoorkeuren van zijn klanten. De tien voornaamste reistendensen die daaruit blijken, zijn ook op de Belgische reismarkt erg populair.

Tien toeristische trends:

1. Escapisme

Op vakantie gaan is voor velen dé manier bij uitstek om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en stress op het werk. Het liefst ziet de reiziger zo weinig mogelijk elementen uit het dagelijks leven terug tijdens zijn vakantie: andere mensen, ander klimaat, ander eten. Om dat te bereiken, hebben  de meesten fl ink wat geld over. Vooral bij managers is dat escapisme terug te vinden in het kiezen van een vakantiebestemmig. “Er zijn twee types van managers,” stelt Luc Demuynck, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Reisbureaus. “Enerzijds heb je de managers die verre, actieve reizen boeken; anderzijds zijn er die kiezen voor volledige platte rust. Je zal managers zelden terugvinden in een bungalow in Benidorm. Zij willen anonimiteit en afzondering. Voor hen is er dan ook een speciaal aanbod van hotels, in een hogere prijsklasse.”

“Italië is nog steeds een topper voor de creatieve, culturele reizen.”

2. Creatief reizen

Bruinbakken op het strand of langs het zwembad is niet voor iedereen weggelegd. De hedendaagse toerist wil meer dan dat: nieuwe ervaringen opdoen en persoonlijke grenzen verleggen. Leren dansen, wijn proeven of kennismaken met diverse sporten… het zijn maar enkele van de mogelijkheden  die de creatieve toerist vandaag heeft. “Deze trend zien we niet bij het grote publiek, maar wel bij hoger geschoolde, cultureel actieve toeristen. Voor hen is de basis van een all-in formule te afgevlakt. Meestal kiezen ze wel dezelfde bestemmingen uit, maar vullen ze de vakantie zelf anders in. Italië is nog steeds een topper voor de creatieve, culturele reizen.”

3. Meervoudige korte vakanties

Eén vakantieperiode is niet altijd voldoende om de batterijen volledig op te laden. Daarom kiezen velen ervoor om meerdere keren per jaar, voor een kortere periode, op vakantie te gaan. Een korte citytrip is ideaal om de sleur te doorbreken. “Wat citytrips betreft, scoort Spanje nog altijd zeer goed. Steden als Valencia en Barcelona blijven de grootste publiekstrekkers. Maar door de lage dollarkoers is ook New York vandaag een echte bestseller. Voor zo’n 500 euro ben je er al een paar dagen tussenuit. Dat trekt de mensen sterk aan.”

4. Vlieg goedkoop, slaap duur

Toeristen stellen steeds vaker hun vakantie zelf samen. Zo kunnen ze besparen op een vlucht om zich daarna in een luxehotel te laten verwennen. Maar volgens Luc Demuynck zijn daar ook risico’s aan verbonden. “Een ‘goedkope’ vlucht boeken via internet heeft de perceptie van goedkoop te zijn, maar is dat niet altijd. In veel gevallen is dat duurder dan boeken via een reisbureau. Bovendien valt de service volledig weg. Laatst was er een klant die vastzat in São Paulo, doordat zijn vlucht geannuleerd was. Het reisbureau heeft ervoor gezorgd dat hij met een andere vlucht naar België terug kon keren. Maar wat doe je in dat geval als je via internet hebt geboekt? Dan heb je geen service om op terug te vallen en kan je dagen wachten vooraleer je kan terugkeren.”

“Een ‘goedkope’ vlucht boeken via internet heeft de perceptie van goedkoop te zijn, maar is dat niet altijd.”

5. Totaalvakantie

Niet alleen de vlucht en het hotel kan je op voorhand boeken. Ook een huurauto, uitstappen ter plaatse of zelfs theatertickets kan je al van thuis uit boeken. “Dit is inderdaad een verschuiving ten opzichte van vroeger. Mensen willen hun reis op voorhand volledig gepland hebben. Op die manier weten ze al voor ze vertrekken wat hun totale budget zal zijn.”

6. Nostalgische reizen

Niet alleen op tv is nostalgie troef. Mensen keren steeds vaker terug naar een vakantiebestemming uit hun jeugd, of naar een plaats waar ze goede herinneringen aan hebben. Tevreden klanten keren terug. Dat geldt dus ook voor vakantiebestemmingen.

De stijgende trend van wellnessvakanties houdt aan.7. Wellness en schoonheid

Wie dacht dat wellness passé was, zit er volledig naast. De stijgende trend van wellnessvakanties houdt aan. Heel wat mensen willen fi t, gezond en mooi terugkeren van vakantie. “Ondertussen is er haast geen enkel hotel meer dat geen wellness-faciliteiten aanbiedt. Maar er begint een duidelijk onderscheid te komen in de profi lering van de hotels. Slechts een kleine selectie zijn echte wellness-hotels, met goed opgeleide masseurs en schoonheidsverzorgers.”

“Er is haast geen enkel hotel meer dat geen wellness-faciliteiten aanbiedt.”

8. Graag luxe en comfort

Op vakantie hebben de meeste mensen een drang naar luxe en comfort. Enkel het beste is goed genoeg: het grootste hotel met de juiste sfeer, de beste ligging van de kamer met de meest exclusieve inrichting, gecombineerd met een fantastische menukaart. Daarvoor zijn toeristen best bereid de prijs te betalen. Maar dan mag er ook helemaal niets misgaan. “De klant is een pak veeleisender geworden. Sommige toeristen ergeren zich al bij het vertrek, een klein beetje vertraging van het vliegtuig helpt hun goede humeur al meteen om zeep. Ze kunnen zich niet meer ontspannen, altijd is er wel iets om over te klagen.”

9. Reiservaringen op websites

Goed geïnformeerd op reis vertrekken, is voor de meeste toeristen enorm belangrijk. Ze willen niet alleen weten welke bezienswaardigheden er ter plaatse zijn, maar ook wat de ervaringen zijn van andere reizigers. Daarvoor bezoeken ze talloze websites met reiservaringen en beoordelingen van hotels. En die hebben wel degelijk een invloed op de  boekingen.

10. Duurzaam toerisme

De hedendaagse toerist wil nieuwe ervaringen opdoen en persoonlijke grenzen verleggenDe grootste trend van 2008 is het bewustzijn voor het milieu en de omgeving. Ecologie staat hier centraal. Steeds meer reizigers willen comfortabel reizen, zonder de natuur en de omgeving al te zwaar te belasten. Duurzaam toerisme gaat verder dan een bordje in de badkamer met daarop ‘gebruik je handdoek meerdere keren’. “Vooral in Nederland is duurzaam toerisme erg populair,” licht Luc Demuynck toe. “In België begint dat nu pas te groeien. Hotels doen meer moeite om ecologisch verantwoorde vakanties aan te bieden. Ze leggen de beslissing voor het al dan niet laten wassen van lakens en handdoeken bij de klant zelf. Sommige hotels hebben een eigen waterzuiveringsinstallatie. Ik denk dat het duurzaam toerisme voor alle hotels de toekomst zal zijn.”