Metos: het recept voor de professionele keuken

Metos nv is gespecialiseerd in industriële grootkeukenapparatuur, met nadruk op innovatie en nazorg. Een Metoskeuken vind je overal. Een humanitair kamp in Afghanistan, een vijfsterrenhotel, driesterrenrestaurant, gevangenisrestaurant, een ziekenhuis of een rustoord de kans is zeer groot dat je uit een Metoskeuken eet.

Metos is een Skandinavische groep, georganiseerd vanuit Helsinki. Metos is fabrikant van industriële grootkeukenapparatuur en bewandelt rechtstreeks het pad naar de klant. Het bedrijf staat dus ook in voor het ontwerp en de realisatie van projecten. “In 2002 nam Metos het toenmalige Maredic nv in België over en heeft dat medium gebruikt als distributiekanaal om voor de gezondheidszorg, bedrijfsrestauratie en hotelketens grootkeukenprojecten te realiseren,” legt gedelegeerd bestuurder Jan Vyverman uit. Metos nv België telt vandaag 45 werknemers. Die werken op de verschillende diensten: verkoop, studie en ontwerp, offertedienst, logistiek, projectopvolging en de services.

Gepersonaliseerde oplossing

Elke klant heeft eigen noden en behoeften bij het ontwerpen van zijn keuken. Daarom is Metos steeds op zoek naar een oplossing op maat van de klant. Jan Vyverman: “Om deze doelstelling te realiseren, doorlopen we enkele stappen. We inventariseren eerst wat hij nodig heeft, wat de financiële en de ruimtelijke mogelijkheden zijn. We werken ook even mee op het terrein om te ontdekken wat de huisstijl is. Zo krijgen we al een beter zicht op de behoefte. Onze studiedienst maakt een plan van de keuken en geeft een gepersonaliseerde oplossing. Dit wordt verschillende keren besproken met klant, architectenbureaus en ingenieurs, en indien nodig aangepast. Bij een bestelling volgt onze projectingenieur alles verder op en werkt nauw samen met de planningsdiensten en de installatieploegen.”

Jan Vyverman

Persoonlijke begeleiding

Metos grootkeukenapparatuur is gebouwd op gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Het correct hanteren van apparaten en regelmatig onderhoud is de beste manier om ervoor te zorgen dat de apparaten lang mee gaan. Daarom steekt Metos zoveel energie in een compleet pakket aan diensten.

“Onze kooktechnische adviseurs helpen het keukenproject mee opstarten. De opstart van een project is heel belangrijk. Wanneer je van de eerste dag slechte maaltijden klaarmaakt, loopt een project vaak slecht af. Metos stelt zijn volledige knowhow ter beschikking. De klant kan in ons opleidingscentrum een elementaire opleiding volgen. Als de installatie geplaatst is, komen wij bij de klant langs en begeleiden hem in het opmaken van zijn productiefiche. We zijn ook aanwezig bij de start van het project en indien nodig blijven we enkele dagen of weken totdat alles van een leien dakje loopt.”

Partnership

“Een gemiddelde periode tussen het eerste contact met de klant en de finale realisatie van het project duurt twee jaar. “Het is dan ook evident dat wij een partnership aangaan met onze klant. Dit op een vertrouwensbasis en op basis van de reputatie die we in 35 jaar hebben opgebouwd. Metos engageert zich volledig voor alle Metos apparatuur, ook na installatie en oplevering. We garanderen onze klanten een snelle service. Bovendien beperken we de after-saleskosten en garanderen een blijvend vloeiende keukenwerking. Wij verzorgen het preventief onderhoud, de eventuele jaarlijkse keuring en het curatieve onderhoud. Bij defect kunnen onze klanten beroep doen op onze depannagedienst.”

Koploper op vlak van innovatieve technieken

Keukenapparatuur en de behoefte aan onderhoud zijn constant in ontwikkeling. Metos is de innovator bij uitstek. “We zijn vooruitstrevend met aandacht voor haalbaarheid. Heel wat fabrikanten en spelers op de markt komen vandaag met producten die maar een levensduur hebben van tien jaar of zelfs minder. Onze klanten, die voor een heel groot gedeelte gesubsidieerd worden, mogen pas om de 25 jaar beroep doen op subsidies. Hun keukeninstallatie moet dus 25 jaar meegaan en ook zo lang mogelijk modern blijven. Daar slagen we altijd heel goed in. We zijn dan ook koploper op vlak van innovatieve technieken. Ons selfcookingcenter, die de klassieke combisteamer opvolgt, is vandaag een vooruitstrevend toestel. We hebben ook een grote knowhow opgebouwd op gebied van snelkoeling en snelvriezen. En samen met Metos Nederland beschikken we over de meest innovatieve vaatwastechnieken in Europa. We zijn de enige die wasstraten plaatsen volledig geautomatiseerd en waar zelfs de bestekken automatisch worden verpakt op het einde van de machine.”

Total Cost of Ownership

Metos is zeer zeker bezig met de toekomst. De bedrijfsfilosofie van Metos is er op gericht om de totale ‘Cost of Ownership’ van een keuken voor haar klanten in relatie te brengen tot het gebruik ervan. Hieronder valt dus niet alleen het onderhoud en de reparatie, maar ook opname van energie en de werking van de energie terugwinningssystemen. Kortom, Metos kijkt verder dan het apparaat alleen. “We hebben de afstand tussen de fabrikant en de eindgebruiker sterk gereduceerd. Wanneer de klant met ons onderhandelt, onderhandelt hij met de fabrikant. Er is geen sprake van een kat-en-muisspelletje.”

“Bij aankoop speelt de energiekost een belangrijke rol. Metos slaagt er in om mits een goede studie en mits het gebruik van de meest innovatieve technieken de energiekost met 50% terug te dringen, zowel op vlak van water als op vlak van elektriciteit en verbruik van detergenten. Onze afvalverwerkingssystemen laten ons toe om het organische afval via een vacuümprincipe en via een netwerk van buizen naar een centrale opslagplaats te zuigen. Daar wordt er biogas van gemaakt. We vermijden zo een heel dure rekening en een hoop overlast van stank, vuil en ongedierte. Dit is een zeer ecologische oplossing want door de omzetting naar biogas reduceren we dus drastisch de hoeveelheid afval.”

Jan Vyverman: “Onze projecten zijn zeer divers. We bouwden kampen in de woestijn van Afghanistan, die op minder dan 24 uur rechtstaan en die binnenin op een constante temperatuur van 25°C werken. Maar een keuken van een gevangenis is voor ons evenzeer een uitdaging. Metos is het recept van een professionele keuken waar die ook is.”

Gentsesteenweg 518A
9300 Aalst
Tel.: 053-82 55 10
Fax: 053-81 08 83