Moernaut schoenen en lederwaren – “Trots op het verleden, gericht op de toekomst”

Moernaut schoenen en lederwaren is meer dan een gewone winkel. De volledig verbouwde en uitgebreide winkel hanteert een uniek concept dat van de zaak een ijkpunt maakte in het Dendermondse retaillandschap.

Rikkert De Bruycker, Elsy De boeck en Evert De Bruycker.

Jessie Moernaut, dochter van de oprichters, René en Paula Moernaut-Meysman, is nog steeds zaakvoerster van de familiezaak Moernaut. Ze bepaalt mee de collecties, maar focust zich vooral op de service-na-verkoop, deels vanuit het eigen atelier, waar bijvoorbeeld schoenen en laarzen op leesten worden gerokken of retouches gebeuren naar wens van de klant. Ze wordt in de zaak bijgestaan door zoon Evert, die samen met zijn echtgenote Elsy instaat voor aankoop en de sales. Everts broer Rikkert stapte gaandeweg ook in de zaak en houdt achter de schermen administratie en boekhouding in het oog.

Semi-zelfbediening en bediening

Opgericht in 1938 als lokaal schoenwinkeltje met als specialiteit maatwerk voor orthopedische schoenen, groeide de zaak uit tot een winkel met een uniek concept. Sinds 1993 combineert de winkel semi-zelfbediening met persoonlijke bediening voor het hoog-modische segment van de collecties, zoals Dries Van Noten, A.F. Vandevorst en Natan, maar ook voor de meer gespecialiseerde artikelen waarbij advies een grote rol speelt. Zo kunnen heren voortaan ‘stylish’ merken als Fratelli Rossetti, van Bommel en Ambiorix, aanpassen in een luxueuze men’s corner. “Toen we besloten de winkel te vernieuwen en uit te breiden, hebben we ervoor gekozen om dat concept te behouden,” zegt Rikkert De Bruycker. “Maar waar vroeger de mensen door gangetjes liepen, is er nu een functionele aaneenschakeling van de verschillende zones.”

B-architecten

Die verbouwing werd noodzakelijk, legt Rikkert De Bruycker uit. De voorbije tien jaar verdubbelde de omzet. De beschikbare verkoopruimte werd te krap om alle klanten in optimale omstandigheden te blijven ontvangen. B-architecten, bekend van de verbouwing van de Brusselse Beursschouwburg, werden erbij gehaald.

De beschikbare ruimte, o.a. een oude cinemazaal, werd inventief verbouwd om van winkelen bij Moernaut een optimale kijk- en koopervaring te maken. “Het magazijn kreeg een nieuwe locatie naast de winkel, op twee verdiepingen,” licht Rikkert toe. “Een aanwinst voor de buurt is de etalage, die dubbel zo breed is geworden. We springen ook goed om met energie, gebruiken voortaan papieren zakken en hebben op het dak zonnepanelen laten plaatsen.”

Business-to-business

Moernaut gaat er prat op alle types van schoenen aan te bieden voor alle generaties. Daarnaast is er een grote afdeling lederwaren en koffers. Ook zakelijke klanten weten Moernaut te vinden. Een grote partij trolleys voor vertegenwoordigers, schoenen en lederwaren of reiskoffers voor privébedrijven of overheidsdiensten: het kan allemaal.

Troef voor Dendermonde

Dendermonde trekt vele jonge gezinnen aan. Moernaut speelt zijn goede ligging (en het gebrek aan parkeerproblemen) uit en engageert zich al decennia in de handelsvereniging van Sint-Gillis, de grootste deelgemeente van Dendermonde. “Tegelijk trekken we steeds meer klanten aan uit de hele regio tussen Aalst, Gent en Brussel,” zegt Rikkert. “Onze medewerkers zijn erg klantgericht en hebben knowhow en ervaring in huis.”

Sint-Gillislaan 92-98, 9200 Dendermonde
Tel.: 052-21 25 89
info@moernaut.be, www.moernaut.be