Mootrans – “Wij geven niet toe op service”

Efficiënt plannen, complementaire transporten uitbouwen voor de bouwwereld en de distributie en een grote flexibiliteit aan de dag leggen: de toverformule van Mootrans uit Lebbeke.

Jan Moonen.

Mootrans vierde in december 2010 zijn 20-jarig bestaan. De activiteiten gingen in 1991 van start, eind december 1990 was de bvba officieel opgericht. “Door mijn vader en grootvader,” zegt Jan Moonen. Zes jaar geleden nam Jan de aandelen van zijn grootvader over, zodat hij nu met vader Maurits de zaak leidt. Vader Moonen is nog veel op de baan, de zoon leidt de administratie in goede banen en rijdt zelf in piekperiodes.

Bouwwereld en distributie

Met vijf vrachtwagens, acht trekkers en nog eens drie opleggers is Mootrans actief in drie sectoren. Voor klanten in de bouwwereld verzorgt Mootrans transporten in de Benelux en Noord-Frankrijk: allerhande bouwmateriaal, staal en straks ook hout. Kleinere vrachtwagens worden ingezet voor de distributie. Een speciaal onderdeel binnen die activiteiten voor de distributiewereld bestaat uit transport voor brouwers als Duvel Moortgat. Deze activiteiten zijn complementair. “De drukke periodes voor bijvoorbeeld dranken zijn de zomermaanden en het eindejaar,” stelt Jan Moonen vast. “Net de periodes waarin de bouw het minder druk heeft. We proberen ons materiaal een zo groot mogelijke inzetbaarheid te geven. Zo is er één vrachtwagen elke nacht aan de slag. Overdag kunnen we die vrachtwagen gebruiken om pieken op te vangen.”

Jong en ambitieus

“Onze grootste troef is de mogelijkheid om heel flexibel te zijn,” zegt Jan Moonen. “We hebben een redelijk groot park van rollend materieel en als we ons engageren, weten de klanten dat we die taak goed uitvoeren. Bij bouwmaterialen en ook in de distributiewereld is dat erg belangrijk. Ook de komende jaren willen we onze service op een hoog peil houden. Daar gingen we altijd prat op en dat is dus een punt waarop we niet willen toegeven.” Jan Moonen droomt er zelfs van om op termijn de dienstverlening nog op te voeren. De huidige locatie wordt stilaan te klein, misschien verhuist Mootrans ooit naar een locatie die groot genoeg is voor het aanbieden van opslag en overslag.

Lokaal en flexibel

Mootrans ziet zichzelf als een lokale speler en dat heeft zijn voordelen. “Op transporten op korte afstand is er minder concurrentie uit Oost-Europa,” zegt Jan Moonen. “En opdrachtgevers waarderen de flexibiliteit die we bieden. Natuurlijk blijft er veel concurrentie bestaan. De prijzen moeten scherp zijn. Wij verhogen de rentabiliteit door actief retourvrachten op te zoeken en door goede chauffeurs aan te werven die langere tijd bij ons blijven en omzichtig met de vrachtwagens omspringen.”

“We willen de komende jaren zeker groeien,” zegt Jan Moonen. “Ik ben jong en ambitieus. Maar ik wil het overzicht behouden. 20 tot 30 vrachtwagens en trekkers, dat gaat nog. Klanten komen met al hun vragen bij mij terecht, niet bij iemand die moet uitzoeken welke dienst een bepaald probleem behandelt. Ik ben goed op de hoogte van alles wat er gebeurt.”

D’Helst 7b, 9280 Lebbeke
Tel.: 052-39 74 88, Fax: 052-41 26 43
mootrans@telenet.be