Vandotec – Optimale prestaties voor selfcarwash- en tankinstallaties

Benoit Goesaert.
Benoit Goesaert.

Totaalinrichting van tankstations en selfcarwashinstallaties: dat is al 35 jaren de uitgesproken specialisatie van Vandotec. De uiterst professionele manier waarop de Poperingse onderneming sleutel-op-de-deurprojecten behartigt, geniet de oprechte waardering van talrijke klanten in Vlaanderen en Wallonië. Als importeur van (Duitse) kwaliteitsmerken ontpopt het bedrijf zich ook voor andere professionele en particuliere klanten tot de betrouwbare partner voor reinigings- en waterzuiveringsvraagstukken.

Welke evolutie heeft het bedrijf door de jaren heen doorgemaakt?
Zaakvoerder Benoit Goesaert: “Het was Marc Vandoolaeghe die Vandotec in 1978 boven de doopvont hield. Vanuit zijn expertise in de mazoutsector, had hij van brandstofproducent Fina de vraag gekregen om de totaalinrichting van brandstofinstallaties te verzorgen. Nadat de oprichter ruim 30 jaar de onderneming in goede banen leidde, nam ik in 2009 de fakkel over. Sindsdien hebben we de activiteiten verder uitgebreid.”

???????Waarvoor staat Vandotec op vandaag?
“Uiteraard blijven we ons nog altijd richten op totaalprojecten voor commerciële tankstations, maar ook voor de fleetmarkt verzorgen we dergelijke oplossingen. Daarbij vinden we het maar logisch dat de bouwheer zich op zijn corebusiness kan concentreren en wij het volledige plaatje zelf behartigen. Dat begint bij het uitwerken van de plannen en krijgt een vervolg in grond- en saneringswerken, de aanleg van de piste, de betonwerken, de luifelconstructie, de technische installatie zelf en een waterdichte dienst na verkoop. Intussen hebben heel wat eigenaars en uitbaters van tankstations hun activiteiten uitgebreid met een selfcarwash. Ook daarin staan we garant voor een volledige dienstverlening, met als hoogtepunt de installatie van de selfwashboxen van Ehrle. Die fabrikant is een toonvoorbeeld van Duitse Gründlichkeit.”

Dat is een eigenschap die ook voor jullie diensten van toepassing is?
“Absoluut. In elke projectfase staat kwaliteit bij ons voorop. Net daarom vinden we het zo belangrijk alles in eigen beheer te kunnen behartigen en zo weinig mogelijk aan onderaannemers te moeten overlaten. Daardoor verloopt alles op de werf ook veel beter gestroomlijnd. Bovendien kunnen we rekenen op de expertise en de ervaring van onze vakmensen. Onze eigen ploegen voor grond-, elektriciteits- en leidingwerken zijn al jarenlang erg trouw aan dit bedrijf, waardoor de knowhow nooit verloren gaat. Dat wordt ondersteund door een goed uitgebouwd en modern machine- en wagenpark. Wij werken heel vaak voor herhaalklanten, die weten dat ze bij ons waar voor hun geld krijgen en appreciëren dat we snel en gevat op hun behoeften inspelen.”

??????Ook op andere vlakken slaan jullie de handen in elkaar met Ehrle?
“De uiterst professionele mobiele hogedrukreinigers van Ehrle waar onder meer in carwashes mee gewerkt wordt, verdelen wij als importeur ook naar de kleinhandel. Reinigingsfirma’s zijn voortdurend op zoek naar dergelijke hoogwaardige apparatuur. Daarom zijn wij er vast van overtuigd met dit merk ons marktaandeel nog gevoelig te kunnen verhogen. Via een extra vertegenwoordiger kunnen we met dit gamma ook de landbouwsector, transportbedrijven, specialisten in vleesverwerking en industriële cleaning mooie diensten bewijzen.”

Hoe evolueert de markt van de tankstations en de selfcarwashes?
“In beide complementaire nichesectoren kunnen we zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten aan. In de al vrij verzadigde markt van tankstations gaat het in 70 % van de gevallen om renovatie: de ene keer blijft dat beperkt tot kleinere aanpassingswerken, in andere gevallen wordt een quasi volledig nieuw station gebouwd. De markt van selfcarwashes is iets minder matuur, waardoor de vraag naar nieuwbouw daar hoger ligt. Bewust focussen we ons niet op de bouw van complete wasstraten: dat is nog een aparte specialisatie waar het overgrote deel van onze klanten zich niet op toelegt.”

Welke veranderingen zullen tankstations in de toekomst ondergaan?
“Langzaam maar zeker evolueren we naar een aanbod met andere brandstoffen, zoals de aardgasvarianten CNG en LNG. CNG zal zich de komende jaren ontwikkelen tot een valabel alternatief voor benzine en diesel. Het wordt doorgaans gemaakt door aardgas te comprimeren, zodat er grote volumes kunnen worden opgeslagen en er ook snel kan worden getankt. LNG staat nog in zijn kinderschoenen: dit gas wordt vloeibaar aangeleverd en heeft een nog betere dichtheid dan CNG. We werken nu al samen met Duitse fabrikanten om voor deze nichesector binnenkort complete oplossingen te kunnen aanbieden. Dat moet lukken binnen onze bestaande schaalgrootte. De voorbije jaren hebben we ons personeelsaantal verdubbeld van zes naar dertien mensen. Een extra vertegenwoordiger en technicus zullen volstaan om onze groei te ondersteunen.”

Fiche

  • Activiteiten: totaalprojecten voor inrichtingen van tanksta-tions en selfcarwashes; verkoop van professioneel reinigingsmateriaal voor de professionele en particuliere markt.
  • Aard van de werken: grond-, leiding- en elektriciteits-werken; plaatsing van tankzuilen, registratiesystemen,insta-llaties van tanks voor aardgas en AdBlue; plaatsing van (water) -zuiveringssystemen.
  • Aantal medewerkers: 13.
  • Certificaten: Vandotec beschikt al over het VCA*-certificaat en straks ook over ISO 17020. Daardoor wordt het een gecertificeerde ijkingsinstantie, wat binnenkort vereist is voor het uitvoeren van jaarlijkse ijkingen op pompen van commerciële tankstations.

 

Vandotec_logoNijverheidsstraat 49 – 8970 Poperinge – T 057 33 52 51  – info@vandotec.bewww.vandotec.bewww.ehrle.be