Ostend-Bruges International Airport – “Regionale luchthaven geeft duurzaam milieumanagement vleugels”

Ostend-Bruges International Airport combineert alle troeven van de grote spelers  – gaande van een torenhoog kwaliteits- en veiligheidsniveau tot de aanwezigheid van officiële keuringsinstanties en state-of-the-art opslagfaciliteiten on the spot – met de voordelen van kleinschaligheid. Met deze uitgekiende ‘think small to make it big’-strategie verwierf de regionale luchthaven niet alleen een ijzersterke internationale reputatie inzake cargotrafiek, maar zag ze ook haar passagierstrafiek op amper tien jaar tijd ruimschoots verdubbelen.

Gino Vanspauwen: “Onze reizigers moeten niet afrekenen met overbevolkte terminals, een stresserende zoektocht naar de juiste gate noch ellenlange wachttijden, maar kunnen rekenen op een vlotte check-in en een snelle doorstroom naar een vliegtuig dat op wandelafstand geparkeerd staat.
Gino Vanspauwen: “Onze reizigers moeten niet afrekenen met overbevolkte terminals, een stresserende zoektocht naar de juiste gate noch ellenlange wachttijden, maar kunnen rekenen op een vlotte check-in en een snelle doorstroom naar een vliegtuig dat op wandelafstand geparkeerd staat.

Ostend-Bruges International Airport biedt de vakantiereiziger keuze uit 12 vakantiebestemmingen, variërend van rustig en gezinsvriendelijk tot partygericht. “Het betreft in hoofdzaak chartervluchten in opdracht van Jetair en Thomas Cook,” aldus managing director Gino Vanspauwen. “Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal passagiers op jaarbasis van 103.000 naar 232.000. Die verdubbeling is in hoofdzaak te danken aan Jetair, die vrijwel jaarlijks een bijkomende bestemming – voor 2013 is dat Djerba – vanuit Oostende aanvliegt.”

Vakantie: eenmaal Oostende, altijd Oostende
Dat de passagierstrafiek via Oostende een hoge vlucht neemt, bewijst ook dat het product ‘Ostend-Bruges International Airport- een vakantie zonder omwegen’ sterk gesmaakt wordt. “De stress die grote luchthavens zo typeert, is hier afwezig. Onze reizigers moeten niet afrekenen met overbevolkte terminals, een stresserende zoektocht naar de juiste gate noch ellenlange wachttijden, maar kunnen rekenen op een vlotte check-in en een snelle doorstroom naar een vliegtuig dat op wandelafstand geparkeerd staat.” Pleiten eveneens in het voordeel van Oostende: de goedkoop geprijsde parking alsook de vlotte bereikbaarheid. “Onze reizigers besparen zichzelf heel wat fileleed. Ikzelf woon in Denderleeuw en stel vast dat veel mede-inwoners van mijn gemeente de luchthaven van Oostende prefereren boven het dichterbij gelegen Zaventem, omwille van de files.”

“Omdat we nooit overcrowded zijn, fungeren we geregeld als internationaal knooppunt om goederen uit alle hoeken van de wereld samen te brengen.”

De lokroep van een ‘easy travel’-vakantie vanuit Oostende weerklinkt tot over de landsgrenzen heen. “Onze passagiers zijn afkomstig uit West-Vlaanderen, grote delen van Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Nord-Pas-de-Calais en Zeeuws-Vlaanderen.” Inzake communicatie benadert Ostend-Bruges International Airport de reiziger zowel direct alsook indirect, via de reisagent. “Uit onderzoek blijkt dat die laatste een groot voorschrijfgedrag vertoont bij het bepalen van de luchthaven. Is een reisagent overtuigd van de toegevoegde waarde van Oostende, dan gaat hij onze luchthaven ook voorschrijven aan zijn klanten. Wat tot een win-winsituatie voor alle partijen leidt: de reiziger is zijn reisagent dankbaar voor zijn betrouwbare luchthavenadvies en Ostend-Bruges International Airport wint er een tevreden klant bij. Wie één keer via Oostende vliegt, wil vaak niets anders meer. Het is zelfs zo dat veel repeaters hun bestemming kiezen in functie van Oostende.”

foto VM44_EBOS B738 OO-JAF 241012 (3)_lowLuchtvracht op kruissnelheid
Ook inzake luchtvracht wist Ostend-Bruges International Airport haar kleinschaligheid vakkundig te verzilveren. “Omdat we relatief klein zijn, kunnen wij onze cargoklanten een uiterst vlotte afhandeling garanderen. Goederen raken vaak sneller op hun Franse of Britse eindbestemming wanneer men eerst in Oostende landt en het resterende traject per vrachtwagen aflegt, dan wanneer men rechtstreeks op Londen of Parijs vliegt.” Bovendien heeft Ostend-Bruges International Airport de juiste expertise, infrastructuur en bevoegde keuringsinstanties in huis om aan alle cargobehoeften te voldoen. “Wij behandelen zowel textiel, meubels, allerhande machines, hoogtechnologische computeronderdelen, medicijnen alsook gevaarlijke producten zoals springstof voor de mijnbouwindustrie. We zijn tevens gespecialiseerd in de luchtvracht van levende dieren – van eendagskuikens en paarden tot het occasionele transport van dolfijnen en neushoorns toe – en  bederfbare goederen zoals verse rozen, verse vis of pijpajuin. “Omdat we over een zeer grote landingsbaan op zeeniveau beschikken, kunnen wij ook zware vliegtuigen met outsized cargo aan. Zo stijgen hier geregeld grote Russische vliegtuigen op gevuld met materiaal voor bijvoorbeeld de olie-industrie in Alaska.”

foto VM44_GLF5 N311TK 101012 (front)_lowDuurzame ontwikkeling krijgt vertikale take-off
Maatschappelijk engagement maakt expliciet deel uit van de bedrijfsmissie van Ostend-Bruges International Airport. “Omdat we nooit overcrowded zijn, fungeren we geregeld als internationaal knooppunt om goederen uit alle hoeken van de wereld samen te brengen. Voor het transport van hulpgoederen naar rampgebieden – zoals bijvoorbeeld naar Haïti of Indonesië –  stellen we onze faciliteiten gratis ter beschikking. We houden ook permanent onze landingsbaan sneeuwvrij en beschikbaar voor een businessjet voor levensreddend orgaantransport. Ook voor de opleiding van piloten stellen onze landingsbaan graag ter beschikking.”

Daarnaast levert Ostend-Bruges International Airport ook proactief inspanningen om haar milieu-impact te minimaliseren.  “Momenteel werkt een driekoppig team aan de implementatie van de internationaal erkende milieunorm ISO 14001. Door middel van een intensieve en permanente sensibilisering van ál onze medewerkers zullen we die procedures vervolgens structureel verankeren in onze dagelijkse werking. Ostend-Bruges International Airport is dan wel een kleine regionale luchthaven, zowel inzake technologie alsook inzake milieumanagement willen we in eerste klasse blijven spelen.”

logo International Airport Ostend-Bruges_rgb_110Nieuwpoortsesteenweg 887 – 8400 Oostende – T 059 55 12 88 – ceo@ost.aerowww.ost.aero