Outstanding 4 als verlengstuk van uw marketingafdeling

Het Zultse Outstanding werd opgericht in 1994 om op maat standen te ontwerpen en te bouwen voor een aantal gerenommeerde klanten. De focus ligt er op sterke concepten en een hoge kwalitatieve afwerking.

Yves Wauters“Bij ons vind je geen systeembouw,” verzekert afgevaardigd bestuurder Yves Wauters. “Wij vertrekken telkens van een wit blad papier. Wij verzorgen alle fasen van een project, van concept tot een volledige sleutel-op-de-deur formule voor het bouwen van de stands. Op die manier nemen we onze klant alle zorgen met betrekking tot zijn  stands uit handen tot en met de administratieve beslommeringen met de beursorganisaties.”

Outstanding evolueerde zo naar een vaste waarde in de sector. Drie jaar geleden kocht ik de aandelen over van de vorige zaakvoerster. Zonder technische kennis van de sector, maar met een degelijke sales- en marketing achtergrond via een lange periode bij Coca-Cola, wat een voordeel is bij het begrijpen van de leefwereld en objectieven van onze klanten.

Maatwerk

Outstanding 4Maatwerk en kwalitatieve afwerking waren vanaf het begin de ordewoorden bij Outstanding. Dat is op de dag van vandaag nog niet veranderd. “Bij ons wordt creativiteit gecombineerd met zeer professioneel projectbeheer,” verzekert Yves Wauters. “We zullen bijvoorbeeld niet in ons magazijn gaan zoeken naar al gebruikt materiaal dat we nog eens op een nieuwe stand kunnen herintekenen. Op creatief vlak leggen we ons geen beperkingen op. Elk project is anders. Elke klant is anders. Onze ontwerpers krijgen – uiteraard met de briefing en de doelstellingen van de klant voorop – de volledige creatieve vrijheid. We hebben dan ook liever kwalitatieve klanten die openstaan voor onze aanpak. Dergelijke klanten zijn vanzelfsprekend ook leuker en een grotere uitdaging voor onze creatieve mensen.” Ook voor onze ploegen die de opbouw verzorgen, die meer eer halen uit ‘het betere constructieve werk’.

Afgelijnde functies

De overname betekende voor Outstanding een wijziging in structuur en een verdere stijging van de omzetcijfers. “Ik breidde het team uit en zorgde voor duidelijk afgelijnde functies, wel wetende dat teamwork in onze branche van primordiaal belang is. De recente groei maakte een interne structurering ook noodzakelijk. De samenwerking tussen de ontwerpers, en de mensen van productie en planning is cruciaal. Ongeveer een jaar geleden introduceerden we ook een nieuwe huisstijl waarbij aan de naam Outstanding het cijfer vier werd toegevoegd, verwijzend naar onze vier activiteiten.”

Standenbouw, kantoorinrichting, displays en showrooms

Outstanding 4Outstanding 4 beperkt zich inderdaad niet louter tot standenbouw maar voorziet ook enkele afgeleide en gerelateerde producten. “We specialiseren ons in vier activiteiten,” aldus Yves Wauters. “Standenbouw blijft 65% van onze omzet uitmaken. Veel van onze stands worden opgebouwd in het buitenland weliswaar meestal voor ondernemingen die hun hoofdzetel in België hebben en deelnemen aan buitenlandse beurzen. Doordat wij ons altijd al specialiseerden in maatwerk en een hoogkwalitatieve afwerking, zijn een aantal nevenactiviteiten spontaan gegroeid. Een voorbeeld daarvan zijn de showrooms. Klanten vanaf het eerste uur vroegen ons om ook hun showrooms onder handen te nemen. Dat was op zich niet onlogisch. Door de jaren heen hadden we hun cultuur en bijbehorende huisstijl goed leren kennen, wat de briefings veel eenvoudiger maakte. Displays en kantoorinrichtingen vormen eveneens een visitekaartje van de klant en zijn eveneens opgenomen in ons gamma. Zo kunnen we een optimaal verlengstuk worden van de marketingafdeling van onze klanten wat betreft het respecteren van hun huisstijl en het aanbrengen van nieuwe ideeën.”

Ontwerpers = projectverantwoordelijken

Bij Outstanding 4 wordt een formule gehanteerd waarbij de ontwerpers eveneens fungeren als  projectverantwoordelijke. “Onze vier ontwerpers beschikken allen over de commerciële vaardigheden om met een klant te communiceren en hun briefing te vertalen in het juiste concept,” aldus Yves Wauters. “Daarnaast moeten die mensen eveneens steeds het budget en de haalbaarheid van hun voorstel voor ogen houden. Zij verzorgen de volledige opvolging van een project. Op die manier heeft onze klant maar één aanspreekpunt. Het spreekt voor zich dat onze projectverantwoordelijken grondig ondersteund worden door de mensen van productie, een planner en een ploeg calculators. Logischerwijze speelt planning in onze sector een belangrijke rol. Een beurs wordt niet uitgesteld omdat je stand niet klaar is. Opbouwtijden worden ook steeds korter met als gevolg dat een ontwerper in samenwerking met productie al rekening moet houden met het feit dat stands heel snel moet kunnen opgebouwd en afgebouwd worden.”

Outstanding 4Gedetailleerde planning

Afhankelijk van project tot project houdt Outstanding 4 de productie van de stands binnenshuis of worden vaste onderaannemers ingeschakeld. Yves Wauters: “Vanaf onze oorsprong hebben we een goede relatie met een aantal vaste onderaannemers die elk over hun specialiteit beschikken. Door die jarenlange samenwerking denken ze actief mee over de beste oplossingen voor een bepaald project. Onze planner beschikt over een computerprogramma met de planning voor het komende half jaar. Daarin zitten alle projecten en alle mensen die voor ons werken. Zo kunnen de ploegen voor nieuwe projecten snel samengesteld worden, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is de komende maanden. Aan de hand van gedetailleerde checklists en laadlijsten kijken de hoofdverantwoordelijken er eveneens op toe dat, wanneer een aantal vrachtwagens bijvoorbeeld richting Madrid vertrekken om een stand op te bouwen, er geen zaken vergeten worden want dat kan ons veel tijd doen verliezen.”

Marktleiders als klanten

Outstanding 4 lijkt zich in een sector te bevinden die als een van de eersten geconfronteerd wordt met een eventuele economische laagconjunctuur, maar dat wordt genuanceerd door de afgevaardigd bestuurder. “We verkeren nu in een periode van economische onzekerheid. Maar budgetbesparingen zijn eveneens afhankelijk van klant tot klant. Aan de andere kant zijn veel van onze klanten binnen hun sector marktleider of toonaangevend. Die kunnen het zich niet veroorloven afwezig te blijven van de belangrijke beurzen. Dat type cliënteel blijft dan ook aanwezig op een kwalitatieve manier met als gevolg dat ze ook in minder rooskleurige economische tijden bij ons terecht komen. Een beurs is bovendien een evenement dat wordt bezocht door de juiste klanten en potentiële klanten. Het kan dus een aanleiding zijn om de eventueel wat mindere periode om te buigen naar een betere,” sluit Yves Wauters af.

Info:  www.outstanding4.be