Cook Your Own Dinner bij Breydel in Gavere – Paswoord: smullen en genieten

020 (Custom)

012 (Custom)Er zijn zo van die netwerkavonden waar een mens nog net iets meer naar uitkijkt dan naar andere business-ontmoetingen. Het ‘Cook your own dinner’-concept van Manager Magazines is daar een uitstekend voorbeeld van. Onlangs nodigden we opnieuw een aantal trouwe klanten uit om samen te koken met een topchef en de zorgvuldig bereide gerechten nadien tijdens een gezellig onderonsje aan onze smaakpapillen cadeau te doen. Logisch dat gastheer Ivan De Keyser van Breydel uit Gavere niets dan tevreden gezichten zag.

Menu

  • Gebrande époisse – terrine van wild – Belgische peer en Breydelspek
  • Pastinaakcrème – fazant – mizuna – rode mosterdsla en Breydelham
  • Gemarineerde reebout – rode kool met appeltjes – crème van bloedworst en crème van aardpeer – pommes fondant
  • Vijgentaart met frangipane en vanille-ijs

Het Breydel Promotiecentrum is een heerlijk walhalla voor de foodies onder ons. Aan de Legen Heirweg in Gavere ontvangt het enthousiaste team jaarlijks honderden ondernemingen en scholen voor bedrijfsbezoeken. Daarnaast vinden er ongeveer 80 kooksessies van gespecialiseerde chefs plaats en hebben talrijke verenigingen en organisaties dit centrum ontdekt als ‘place to be’ voor teambuildingactiviteiten, seminaries, enzovoort.

024 (Custom)“Breydel is gegroeid uit de ouderlijke slagerij Saint-Pierre in Gent, die vandaag overigens nog altijd door mijn zus en schoonbroer wordt uitgebaat,” verklaart Ivan De Keyser. “Een kwarteeuw geleden bundelde ik de krachten met mijn vader Antoine om vleeswaren van en voor de beenhouwer te bereiden. De vroegtijdige dood van mijn vader betekende vanzelfsprekend een mokerslag voor ons bedrijf, maar dankzij onze nooit aflatende passie zijn we er toch in geslaagd om deze onderneming tot een dynamische kmo te laten uitgroeien. Sinds 2009 is deze ondergebracht in een duurzaam en multifunctioneel pand op de huidige site.”

026 (Custom)Een tweede adem
Voor deze editie van Cook Your Own Dinner hadden Breydel en Vlaanderen Manager gastspreker Lieven Boone uitgenodigd. Deze dynamische ondernemer is plant manager van Slachthuis Adriaens uit Velzeke. Bijna 4 jaar geleden, meer bepaald op 17 juni 2011, zag hij een groot deel van de site en de installaties vernield worden door een verzengende brand.

029 (Custom)“We hebben toen meteen alles in het werk gesteld om direct na de brand de continuïteit van de activiteiten te waarborgen. Het slachten is een tijdlang gebeurd in andere slachterijen in Zele en Dendermonde, terwijl de verdere versnijding en verwerking gebeurde vanuit Viangro Carni in Zottegem.”

031 (Custom)Op 29 september 2011 gaf de Raad van Bestuur haar fiat voor de heropbouw van een slachthuis en versnijdingsateliers van de nieuwste generatie op dezelfde site in Velzeke. “Ongeveer één jaar later was de heropbouw een feit. Meer dan ooit willen we een voorbeeldfunctie vertolken en ons ontpoppen tot de referentie in onze sector. Daarbij besteden we de grootste aandacht aan een optimale voedselveiligheid, hygiëne, milieuvriendelijkheid, ergonomie en dierenwelzijn. Door het toepassen van doorgedreven compartimentering, het inrichten van de ruimtes (voorzien van de nodige branddetectie), rookgasafvoer en het gebruik van minder brandbare materialen wordt uiteraard ook meer aandacht aan brandveiligheid besteed.”

Lieven Boone drukte zijn collega-ondernemers op het hart de nodige maatregelen te treffen voor mocht een dergelijke ramp zich voordoen in hun bedrijf. “Het is van cruciaal belang u voldoende te verzekeren en te kunnen terugvallen op een rampscenario dat het u mogelijk maakt om zo snel mogelijk de activiteiten weer te hervatten.”

036 (Custom)Koken maar!
Onder de deskundige begeleiding van chef-kok Frédéric Decruyenaere, in 2012 de beste gerant van Belgocatering volgens Gault Millau, waagden de deelnemers zich aan het klaarmaken van de diverse gerechten. Van eerder onvertrouwde keukenadepten tot ware culinaire prinsen en prinsessen: iedereen leverde zijn of haar bijdrage tot het welslagen van het menu. Vergezeld van een heerlijk bijpassend wijntje werd dat genuttigd tijdens een gezellig onderonsje.

Bart Vancauwenberghe

Foto’s: Tiny Bogaerts