Peter Duyck, personal training center Trace: “Een goed gevoel begint bij een goede houding”

U kent ze wel, die aanvankelijk minuscule rug- en nekklachten die ontstaan na een hele dag aan uw bureau en/of in de wagen te hebben doorgebracht. Het is één van de minder gunstige gevolgen van ons werk op onze gezondheid. “Vaak is dat, al dan niet in combinatie met overgewicht, de stimulans die mensen nodig hebben om meer te bewegen,” weet personal trainer Peter Duyck.

Peter Duyck.
Peter Duyck: “Blessurepreventie en presteren gaan hand in hand.”

M.M.: Met welke ambitie nemen mensen doorgaans een ‘personal trainer’ onder de arm?
Peter Duyck: “Zeker mensen met een hoofdzakelijk zittend beroep, zitten te vaak in een ‘geronde’ positie. Dat is onvermijdelijk, want het is quasi onmogelijk om een hele dag een juiste houding aan te nemen. Daardoor gaan we hangen, wat vaak aanleiding is tot nek- en rugklachten. Bovendien schiet ons metabolisme door dat gebrek aan beweging amper in gang, wat – samen met een ongezond voedingspatroon – één van de oorzaken is van overgewicht. Een juist voedingspatroon hanteren, is anno 2014 trouwens verre van simpel. Zelfs wie heel bewust met voeding bezig is, kan amper vermijden om (teveel) gesuikerde of gezouten producten te consumeren, tenzij je die koopt in heel gespecialiseerde zaken.”

M.M.: Wat moet de initiële doelstelling van bewegen zijn?
“Aan de basis van alles ligt eigenlijk blessurepreventie. Het is belangrijk dat de eventuele lichamelijke kwaaltjes eerst opgelost zijn voor er andere doelstellingen kunnen worden bepaald. Dan nog gebeurt het frequent dat we de ambitie van mensen moeten temperen. Wie vroeger bijvoorbeeld veel heeft gesport en nu na een lange of korte onderbreking de draad weer opneemt, wil vrij snel weer dezelfde prestaties kunnen leveren als toen. Dat is heel moeilijk, want niets gaat zo snel als spierafbraak. Anderzijds hebben mensen het nodig dat iemand achter hun veren zit. Daarom is in ‘personal training’ de opvolging ongelooflijk belangrijk.”

M.M.: Is het niet eenvoudiger om gewoon een fitnessclub binnen te stappen?
“Dat was – zeker vroeger – inderdaad vaak de eerste reflectie die mensen maakten, maar meestal krijgen klanten in zulke clubs niet meer dan een rondleiding en mogen ze daarna vrij alle faciliteiten gebruiken. Op zich is dat wel interessant, maar er is meer nood aan een individuele opvolging door mensen met kennis van zaken. Daarom wordt er steeds meer een beroep gedaan op ‘personal trainers’.”

Foto's VM50 TraceIMG_1036-uitgesneden_rgb_lowM.M.: Hoe reageren ondernemers op ‘personal training’?
“Zakenmensen zijn een dankbaar publiek: ze hebben weinig tijd en vinden het belangrijk dat die kwalitatief wordt ingevuld. Vaak voelen ze al na een vrij korte periode merkbare verschillen (bijvoorbeeld minder last aan de knieën tijdens het lopen), wat de ambitie om verder sportief bezig te zijn, versterkt. Onder meer dat sterkt me in de overtuiging dat ‘personal training’ een ‘booming markt’ is, waar nog veel mogelijkheden liggen voor mensen met de juiste knowhow en specialisatie.”

www.tracegent.be


Bart Vancauwenberghe