Ryhove vzw – Maatwerkbedrijf biedt vele helpende handjes

Flexibiliteit: het is ontegensprekelijk één van de grootste krachten van Ryhove. Deze Gentse vzw biedt sinds ruim 50 jaar continue, aangepaste tewerkstelling aan personen met een arbeidshandicap. Gedurende die vijf decennia ontwikkelde het zich tot een modern bedrijf waar ongeveer 400 erg gemotiveerde medewerkers dagelijks hun uiterste best doen om de klanten via een zeer ruim aanbod aan activiteiten uit de nood te helpen.

Peter Leyman.
Peter Leyman.

Ryhove vzw was jarenlang gevestigd in de gelijknamige laan, maar vond later een nieuwe habitat in Koningsdal. Sinds de fusie in 2007 met de beschutte werkplaats De Merel, uit het naburige Merelbeke, beschikt het in die gemeente over een extra antenne.

Drukkerijsector
Het was in de grafische sector dat de eerste activiteiten van Ryhove zich in volle kracht ontwikkelden. Tijdens de pioniersjaren ontpopte de onderneming zich tot het gedroomde verlengstuk van drukkerijen.
Ceo Peter Leyman: “Binden, lijmen, nieten, naaien, vouwen en dies meer: klanten konden in die periode bij Ryhove terecht voor de meest uiteenlopende nabehandelingswerken. Vandaag zijn we nog altijd actief in die grafische industrie, maar in mindere mate dan vroeger. Deze sector kreeg de voorbije jaren harde noten te kraken, daarom was het nodig onze pijlen ook op andere sectoren te richten.”

Diversificatie
Tegenwoordig presenteert Ryhove zich met terechte trots als een zeer polyvalente en soepele dienstverlener, met vertakkingen in een brede waaier aan activiteiten.
“Boekbinden en conserveren, verlichting en montage, verpakkingen voor de voedingsindustrie, …: het is maar een kleine greep uit onze grote korf aan specialisaties. Klanten kunnen bij ons ook terecht voor enclavewerk. Daarbij gaat een team van onze mensen tijdelijk één van onze klanten op hun locatie helpen voor de uitvoering van repetitieve en eenvoudige manuele taken. Die service leent zich perfect om de interne capaciteit van onze klant te verhogen en de extra belasting van piekmomenten adequaat op te vangen. Bovendien vormt een samenwerking met ons nooit een bedreiging voor de eigen medewerkers van onze klanten, aangezien ons team hen tijdelijk van een te hoog werkvolume ontlast. Wij hebben dus nooit een vervangende, maar altijd een aanvullende rol.”

foto VM40 Ryhove_12 verwerking_lowTest bij doorgroeiproces
Hoewel we in een tijdperk leven waarin modernisering haast een synoniem lijkt van automatisering, blijft repetitief manueel werk vaak van goudwaarde. Peter Leyman: “Automatisering en investeringen in machines hoeven niet noodzakelijk ten koste te gaan van ‘handenarbeid’. Als één van onze klanten bijvoorbeeld overweegt zich op een extra marktsegment te gaan focussen, zou het niet verstandig zijn dat meteen te koppelen aan een geautomatiseerd proces. Het zal je maar overkomen dat je een volledig nieuwe lijn installeert voor een innovatie, die dan niet blijkt aan te slaan. Daarom opteren veel bedrijven tijdens een proeffase van een nieuw product voor hoofdzakelijk manuele arbeid. Laat dat nu net onze specialisatie zijn. Ook als ondernemingen twijfelen over een delokalisatie, vormen wij een cruciale (tussen)schakel in het beslissingsproces.”

foto VM45 Ryhove_dsc3040_lowOrganisatie en coaching
Tot de dienstenportefeuille van Ryhove behoren onder meer ook activiteiten voor de farmaceutische sector en de tuinbouw. “De ‘souplesse’ van onze medewerkers, is sowieso één van onze belangrijkste pluspunten. Van zodra ons personeel duidelijke instructies heeft gekregen over hoe ze een bepaald manueel werk dienen uit te voeren, gaan ze er probleemloos mee aan de slag, en dat ondanks hun arbeidshandicap. Bij hun werk krijgen ze voortdurend adequate en vakkundige assistentie van een zeventigtal omkaderingsmedewerkers, die met minutieuze precisie het werk organiseren en zo stipt de planning respecteren. Ik ben elke dag opnieuw trots op de arbeidsvreugde die ons personeel uitstraalt. Velen van hen beschikken over alle troeven om, mits een degelijke begeleiding, probleemloos te slagen in het reguliere arbeidscircuit.”

Hogere capaciteit aan een lagere prijs
Ryhove draagt kwaliteit hoog in het vaandel. “Ondernemingen die met een maatwerkbedrijf in zee gaan, krijgen daarvoor een subsidie. Die zorgt voor een meer dan degelijke compensatie voor het feit dat de productiviteit van onze mensen misschien iets lager ligt dan die van een reguliere werkkracht. Opteren voor een partnership met een maatwerkbedrijf, is altijd een goede zet: je verhoogt tijdelijk je (productie)capaciteit aan een verlaagde kostprijs en geeft daarmee ook een mooie kans aan mensen met een beperking, die er erg op gebrand zijn hun sociale waarde te bewijzen.”
Het voltallige Ryhoveteam vierde in 2013 het gouden jubileum van het bedrijf samen met zijn klanten. Voor de toekomst wordt voorzichtig uitgekeken naar een ruimere locatie.

Fiche

  • Oprichtingsjaar: 1963.
  • Activiteit: verlichting en montage; manuele afwerking van grafische publicaties, voeding, verpakkingen, onderhoud.
  • Waarden: als sociaal-economisch bedrijf staat Ryhove voor hoogstaande kwaliteit, een feilloze dienstverlening, een uitgebreide expertise, stipte leveringstermijnen en concurrentiële tarieven.
  • Kwaliteitslabel: ook in 2013 behaalde Ryhove Merelbeke het A-label volgens de BRC6-norm, een garantie voor een hoge voedselveiligheid.
  • Aantal medewerkers: 400.
  • Openingsuren: maandag tot donderdag: van 8 uur tot 12.30 uur en van 13 uur tot 16.30 uur. Vrijdag: van 8 uur tot 12 uur en van 12.30 uur tot 15 uur.

Koningsdal 24 – 9000 Gent – T 09 226 29 37 – info@ryhove.bewww.ryhove.be