Van Maercke – “Soms moet je een boom 30 % snoeien, om later met 70 % te kunnen groeien”

Duurzaam en dynamisch ondernemen, zelfs in economisch barre tijden? Geen evidentie, maar bouwgroep Van Maercke  slaagt er wonderwel in. Het bedrijf maakt sinds de eeuwwisseling een boeiende evolutie door en is dankzij de uitvoering van het strategisch beleidsplan 2020 helemaal klaar voor een veelbelovende toekomst. 

Mario Verstichel.
Mario Verstichel.

In de bouwsector is het, gezien de huidige conjunctuur, alsmaar moeilijker om zich te profileren als een waardegedreven en duurzaam bedrijf. Toch blijft Van Maercke zich voluit op die missie focussen. De bouwonderneming met een uitgesproken passie voor prefabbeton, slaagt daarin door stelselmatig de drie doelstellingen van het beleidsplan 2020 uit te voeren. Van Maercke maakt deel uit van de PST Holding die ook de zusterbedrijven Furnibo (Veurne, 100 medewerkers), Concrex (Nederland, 10 medewerkers), STV Trans (35 medewerkers) en VMCI (Frankrijk, 10 medewerkers) aanstuurt.

foto VM48 PST_vanmaercke 01_low“Verticale integratie biedt onze klanten talrijke voordelen: een sterke kwaliteitsbetrouwbaarheid én een performante planning en dito uitvoering.” – Mario Verstichel.

Verhuis naar Scheldekaai
“Enerzijds passen we onze organisatie aan in functie van de economische barometer,” verduidelijkt ceo Mario Verstichel. “Daarnaast maken we actief werk van procesverbetering en bouwen we onze overheadstructuur af, wat een forse kostenbesparing toelaat.”

foto VM48 PST_vanmaercke 16_low

Eén van de ingrepen die perfect in dat plaatje past, is de verhuis van de site aan de Oudenaardebaan in Kluisbergen naar de productievestiging aan de Scheldekaai in dezelfde gemeente. “Die verhuis is gepland voor de zomer van dit jaar. Door die herschikking wordt het bedrijf Van Maercke Building Contractors één groot geheel. Het feit dat het studiebureau, het commercieel apparaat, de productie en de uitvoering onder één dak gehuisvest zijn, zal ook een voordeel betekenen voor onze klanten.”

foto VM48 PST_vanmaercke 21_low

Goedgevuld orderboek
Ceo Mario Verstichel wil de komende maanden en jaren als een ervaren kapitein het Van Maercke-schip door dat veranderingsproces loodsen. “De geplande aanpassingen vormen de waarborg om ook de komende jaren goed door te komen. We beschikken over een goedgevuld orderboek, dat ons toelaat om fit en vol vertrouwen de toekomst tegemoet te kijken. Zo zullen we in 2014 al een forse stap voorwaarts kunnen zetten.”

foto VM48 PST_vanmaercke 17_low

Verticale integratie
Van Maercke wil zijn ambitie realiseren op een manier waarop de strategische bedrijfsvisie, met het accent op verticale integratie, niet in het gedrang komt. “We blijven het erg belangrijk vinden om via ons eigen studiebureau, onze productievestiging en ons logistiek platform (STV Trans, nvdr.), prestigieuze projecten te realiseren. Verticale integratie biedt onze klanten talrijke voordelen: een sterke kwaliteitsbetrouwbaarheid én een performante planning en dito uitvoering. Bovendien gebeurt dat op een economisch verantwoorde en een heel duurzame manier, want in vergelijking met andere bouwmethodes onderscheidt prefabbeton zich door zijn milieuvriendelijk karakter.”

Van Maercke  gaat die uitdagingen aan met het grootste respect voor haar basiswaarden: een directe, eerlijke communicatie en team-, klant- en prestatiegerichtheid.

foto VM48 PST_vanmaercke 12_low

Sterke sociale rol
Ondanks de verkoop van Decomo en Structo vorig jaar, blijft de verticale integratie centraal staan in de bedrijfsvoering van de PST Holding, die zich vanaf nu dus voluit focust op de versterking van het merk ‘Van Maercke’.
“Soms moet je een boom met 30 % snoeien, zodat je achteraf weer met 70 % kan groeien. Dat heeft een tuinman mij ooit geleerd. Daarom hebben we die niet evidente beslissing genomen. Dankzij die aanpak kunnen we onze rol van toonaangevende werkgever voor de regio blijven realiseren. Wij doen niet mee aan de politiek van sociale dumping, die tal van concurrerende bedrijven gebruiken. Het is een bewuste, doordachte en vooral ethische keuze om niet in zee te gaan met goedkope en meestal illegale arbeidskrachten, maar te opteren voor lokale mensen die het geld dat ze bij ons verdienen, consumeren in de plaatselijke economie. Dit is tenslotte de beste garantie voor een mooi en kwaliteitsvol eindresultaat.”

VanMaercke-quadriScheldekaai 9 – 9690 Kluisbergen – T 055 39 00 40 – info@vanmaercke.comwww.vanmaercke.com