Vergokan

Peter Leyman, managing director.

Distributeurs en elektrische installateurs op hun wenken bedienen met een ruim assortiment aan kwalitatieve kabelgoten en montagesystemen: de specialisatie in die nichemarkt levert Vergokan al sinds 1988 indrukwekkende cijfers op. Onder het bewind van de nieuwe CEO Peter Leyman wil de onderneming vooral het potentieel in het buitenland verder aanboren en via acquisities het productgamma verbreden.

 Vergokan

 Na tien jaar ervaring te hebben opgedaan in de metaalsector, hield Steven Vergalle in 1988 Vergokan boven de doopvont. De onderneming legt zich toe op de productie van kabeldragers, -goten en montagesystemen uit gegalvaniseerd staal, en dit voor de professionele markt van de elektrische installaties. Mede dankzij een inventieve productontwikkeling verruimde Vergokan op vandaag haar gamma tot een catalogus van 4.500 artikelen. Via haar afdelingen in Moeskroen en Kruishoutem verzorgt Vergokan ook verschillende oppervlaktebehandelingen van de metaalproducten, zoals verzinking en coating.

“In België zijn wij de enige producent in deze nichemarkt. Onze buitenlandse concurrenten zijn mastodonten die zich, in tegenstelling tot ons, op de volledige elektriciteitsmarkt focussen. Onze klanten zijn voornamelijk distributeurs, in eigen land leveren we ook rechtstreeks aan installateurs,” zegt Peter Leyman.

Acquisities

Sinds mei 2007 maakt Vergokan deel uit van de Pentaholdgroep. Zelf nam het onlangs Grada International over, een gevestigde waarde in de wereld van ventilatie en airconditioning met een uitgebreid gamma van ruim 22.000 roosters en kleppen. “Die overname past in onze strategie om via acquisities de markt tegemoet te treden met een breder productengamma. De productie van Grada blijft verder gaan in de vestiging in Lokeren.”

Ook op geografisch vlak wil Vergokan haar mogelijkheden verder aftasten. “We beschikken nu al over verkoopkantoren in Rusland en Frankrijk. Om nog dieper op de Russische markt te penetreren, starten we daar ook met een eigen productievestiging. Dat verandert niets aan onze productiefaciliteit in Oudenaarde, die we nog efficiënter willen laten werken door de capaciteit van onze ploegsystemen te optimaliseren.”

Klaar voor verdere groei

Het bedrijf is nu al sterk aanwezig in West-Europa en is ook reeds enkele jaren aanwezig in Oost-Europa. “We willen die markten nog proactiever verder bewerken en intussen ook penetreren in het Midden-Oosten, zonder daarbij onze thuismarkt te verwaarlozen.”

Vergokan kende de voorbije jaren een gestage groei, die vorig jaar een geconsolideerde omzet van 35 miljoen euro opleverde. “Dat danken we aan de kwaliteit en eenvoudige montage van onze producten, die via praktische schuif- en kliksystemen heel vlot te installeren zijn. We voelen dat we nog over een groot groeipotentieel beschikken.

Door de ondersteunende systemen en de organisatie te optimaliseren, en tevens garant te staan voor een hoge leveringsbetrouwbaarheid zijn we perfect klaar voor de volgende groeifase. In dat kader past ook de recente vernieuwing van het directiecomité, waarin de verantwoordelijkheden duidelijk afgebakend zijn om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen,” besluit Peter Leyman.

Meersbloem Melden 16, 9700 Oudenaarde

Tel.: 055-33 73 62, Fax: 055-33 73 44

benelux@vergokan.com, www.vergokan.com