Vergokan – Innovatieve kabeldraagsystemen laten iedereen winnen

Stefaan Wauters en Dirk Deruytere.

Als Belgisch marktleider in kwalitatieve kabeldraagsystemen, in de breedste zin van het woord, heeft Vergokan de voorbije maanden allesbehalve stilgezeten. De Oudenaardse dochter van de Pentaholdgroep creëerde een vernieuwend product, de KBSTi, waarmee het een innovatie-award in Ierland won. Recent werd Vergokan bovendien beloond met de award voor meest innovatieve product op de Elektrotechniek beurs in Brussel.

Intussen wordt ook reeds geproduceerd in de vestiging in Rusland. “Intussen werken we ook volop verder aan de integratie van het overgenomen Grada, dat met systemen voor binnenklimaatcomfortbeheersing intenser op de mondiale markt aanwezig zal zijn,” verduidelijken gedelegeerd bestuurder Stefaan Wauters en commercieel directeur Dirk Deruytere.

Steven Vergalle was de man die Vergokan in 1988 boven de doopvont hield. De producent van kabelgoten, kabeldragers en montagesystemen uit gegalvaniseerd staal werkte zich in een mum van tijd op tot een belangrijke leverancier voor de professionele markt van elektrische installaties: zowel groothandels, industriële afnemers als installateurs maken gretig hun keuze uit de brede productportfolio, die ieder jaar wordt aangevuld met vernieuwende systemen.

Nieuwe productieafdeling in Rusland

“Sinds drie jaar maakt Vergokan deel uit van de Pentaholdgroep, een private equity fund dat dit bedrijf ondersteunt in de verdere groei. De subholding Vergokan International controleert en coördineert de activiteiten van zowel Vergokan als Grada,” leggen Stefaan Wauters en Dirk Deruytere uit.

Vergokan bestaat uit vier belangrijke entiteiten. “Naast de productievestiging in Oudenaarde, beschikken we in eigen land over vestigingen in Moeskroen en Kruishoutem, waar we zelf zorgen voor respectievelijk de coating en de galvanisering van onze producten. Daarnaast beschikken we sinds dit jaar over een extra productieunit in Rusland. Hiervoor hebben we de klassieke weg gevolgd: begonnen met een verkoopskantoor, dit later uitgebreid met een beperkte voorraad en nu dus met een aparte productie. Deze antenne is cruciaal om nog dieper te kunnen penetreren in de markt van de vroegere Sovjetunie en zijn satellietstaten.”

In Rusland zijn voor Vergokan 15 medewerkers aan de slag. De hele groep telt 270 mensen.

Thuismarkt verzorgen

Naast Rusland mikt Vergokan ook op een doorbraak in andere gebieden. “Zo zetten we onder meer fors in op het Midden-Oosten. Hiervoor hebben we iemand aangesteld die letterlijk de taal van de klant (Arabisch) spreekt. Daarnaast werken we aan de uitbreiding van ons distributeursnetwerk en versterken we onze interne en externe verkoopstructuur. Ook distributeurovereenkomsten met gereputeerde ondernemingen zijn van grote waarde om in die regio vaste voet aan de grond te krijgen.”

Ondanks dit mondiaal gerichte vizier, verliest Vergokan de thuismarkt niet uit het oog. “Hoewel het misschien makkelijk kan lijken om hier onze rol als marktleider te verdedigen, willen we toch alles uit de kast halen om het groeipotentieel ten volle te benutten. Daarom evolueren we steeds meer van een pure productaanbieder naar een onderneming die met een ‘upstream’-benadering belangrijke voorschrijvers (zoals architecten, studiebureaus, et cetera) warm wil maken voor het gebruik van onze vernieuwende systemen.” We willen een oplossing brengen veeleer dan enkel het product.”

“Hoewel het misschien makkelijk kan lijken om hier onze rol als marktleider te verdedigen, willen we toch alles uit de kast halen om het groeipotentieel ten volle te benutten.”

Bekroond product

Dit jaar pakte Vergokan uit met een schoolvoorbeeld van zo’n innovatieve oplossing. “Met de gepatenteerde KSBTi luiden we een nieuw tijdperk van kabeldraagsystemen in. Het is een wereldinnovatie waarmee we in Ierland recent een award in de wacht hebben gesleept. Dit product bundelt tal van voordelen. De installateurs verheugen zich vooral over de montagevriendelijkheid, want alle onderdelen klikken vlot in elkaar, waardoor het gebruik van bouten en moeren overbodig wordt. Hierdoor vergt de montage minder expertise van de installateur en bovendien bespaar je zo tijdens de installatie veel tijd. Doordat de stuks bij opslag probleemloos in elkaar passen, is er gevoelig minder stockruimte nodig. Ook bij het transport levert dat belangrijke pluspunten op: in één vrachtwagen kan je daardoor veel meer stuks kwijt, waardoor je de capaciteit optimaal benut en de logistieke kost dus gevoelig daalt.”

Vergokan International gaat er prat op dat deze ontwikkeling tot stand kwam in nauw overleg met de klant. “Dat weerspiegelt niet alleen onze flexibiliteit, het bewijst ook dat de markt nood heeft aan een dergelijk product en het verkooppotentieel op internationaal vlak dus enorm is.”

Daarnaast ontwikkelde het bedrijf ook nieuwe calculatiesoftware en e-commerce, waardoor bestellingen voor de klant nog vlotter zullen verlopen.

Grada

Twee jaar geleden nam Vergokan International Grada International over. Deze onderneming uit Lokeren focust zich volledig op de productie van luchtkanalen en zichtbare artikelen voor ventilatie en airconditioning. Daartoe behoren onder meer roosters, koelbalken en kleppen.

“De voorbije maanden hebben we Grada tal van nieuwe impulsen gegeven. Met Koen Van Riet als verkoopsverantwoordelijke voor de Benelux, willen we deze onderneming nog meer op de kaart zetten. Daarnaast haalden we drie extra researchmedewerkers binnen die zullen instaan voor de verdere productontwikkeling. Dit moet ons toelaten echt een proactieve rol te spelen in nieuwe marktsegmenten. Grada zal zich nog meer oriënteren op het creëren van producten met een grote toegevoegde waarde op vlak van binnenklimaatcomfortbeheersing via nieuwe ventilatietechnieken. Ook voor de Franse vestiging hebben we extra mensen aangeworven om dit nieuwe elan intenser te beklemtonen. Aangezien energieprestatienormen en de vereisten voor luchtkwaliteit steeds verstrengen, zal de lat voor de hele HVAC-wereld een stuk hoger worden gelegd. Hierop kunnen we perfect inspelen met nieuwe producten, die onze aanwezigheid in Europa en daarbuiten verder kunnen versterken.”

Vergokan International werkt intussen volop verder aan de integratie van Grada binnen de organisatie. “De productie- en verkoopgebonden activiteiten blijven onafhankelijk opereren, maar door synergieën op vlak van human resources, IT, het financieel departement en dezelfde gedelegeerd bestuurder, kan de performantie van beide ondernemingen alleen maar verhogen.”

Meersbloem Melden 16, 9700 Oudenaarde

Tel.: 055-33 73 62, Fax: 055-33 73 44

benelux@vergokan.com, www.vergokan.com