Wase Werkplaats – “Steeds meer bedrijven zijn nieuwsgierig naar onze diensten”

Wase Werkplaats is voor honderden bedrijven in het Waasland en ver daarbuiten een belangrijke partner geworden. Met een breed pakket aan diensten en een nauwgezet streven naar kwaliteit heeft Wase Werkplaats altijd een flexibele oplossing in huis.

Lucas Marain.

Wase Werkplaats vzw heeft twee soorten van activiteiten. Er is de beschutte werkplaats en daarnaast zijn er de woonactiviteiten: een gezinsvervangend tehuis en beschermd wonen. De beschutte werkplaats werkt vanuit vier vestigingen: Temse, Zele, Beveren en Lokeren.

Conditionering en Verpakking

In Temse zijn er de afdelingen Conditionering en Verpakking. “In de geconditioneerde ruimte worden voedingsmiddelen verwerkt,” zegt Lucas Marain, algemeen directeur Wase Werkplaats. “In een specifieke omgeving worden ook verzorgings- en farmaceutische producten verwerkt.” Het gaat doorgaans om herverpakking (promo, cadeau,…), labeling, samenstelling van displays en soms ook licht montagewerk. In de afdeling Verpakking gebeurt hetzelfde, maar dan voor voedingsmiddelen die niet in beschermde ruimtes moeten worden verwerkt en ook non-food.

Flessen, flacons en montage

In Zele staan flessen en flacons centraal. Het gaat vaak om bieren (promo- of cadeauverpakking), maar ook bijvoorbeeld om spuitbussen. Daarnaast is er de afdeling Montage, gaande van eenvoudige werkzaamheden tot het boren, tappen of frezen van metaal- en kunststofproducten.

Groendienst en enclaves

Vanuit Beveren worden de groendienst en de enclaves aangestuurd, met uitvalsbasissen in Beveren en Lokeren. “Onze groendienst werkt voor 80% voor lokale besturen,” zegt Lucas Marain. “Grote bedrijven staan in voor de overige 20%. En de vraag naar enclaves neemt spectaculair toe. Onder begeleiding van een instructeur gaan onze mensen aan de slag bij klanten, doorgaans voor langlopende opdrachten.”

Commerciële partners

Wase Werkplaats biedt werk aan 700 medewerkers. De vzw krijgt overheidssubsidies, maar kan niet zonder de inbreng van commerciële partners. “In een concurrentiële markt moeten we voldoende omzet halen om rendabel te blijven en om investeringen te kunnen financieren,” zegt Lucas Marain. “Onze sterkste kanten zijn onze infrastructuur met vier vestigingen, ons breed pakket van diensten en ons streven naar kwaliteit. Want anders haal je geen klanten als Nestlé, Sara Lee en Kraft binnen. Die kwaliteit loont, want we beschikken over het belangrijke BRC-label voor de verwerking van voedingsmiddelen. En daarnaast zijn service en flexibiliteit belangrijk, ook op logistiek vlak.”

Toekomst?

De vestiging in Beveren wordt uitgebreid, met dank aan de gemeente Beveren. De vraag naar groendiensten en enclaves neemt toe. Tegelijk biedt de nieuwe infrastructuur ruimte aan andere bedrijven binnen de sociale economie. Ook in Lokeren staan nieuwe activiteiten op stapel. “Tegelijk willen we sterker worden in de bestaande poten,” zegt Lucas Marain. “Onze commerciële dienst staat alvast klaar om vragen te beantwoorden van bestaande en nieuwe klanten.”

Kapelanielaan 20, 9140 Temse
Tel.: 03-711 10 55
admin@wasewerkplaats.be, www.wasewerkplaats.be