Vijf tips om doordacht en goed voorbereid Spaans vastgoed te kopen

02G45303_low

In 2015 kochten maar liefst 360.000 buitenlanders een buitenverblijf in Spanje. Ook dit jaar blijft het vastgoed hier populair waardoor de vastgoedprijzen gestegen zijn. Hoewel de prijsstijging aan de Spaanse costa’s eerder beperkt blijft met 1,1%, klimmen de prijzen op de Balearen en de Canarische Eilanden met een percentage van 3,2%. Makelaarskantoor HipEstates gaf ons alvast vijf voorbereidende tips voor de aankoop van een tweede verblijf in Spanje.

Tip 1: Voorzie een marge van 15 % op uw budget

Tijdens uw zoektocht naar uw buitenverblijf zullen honderden woningen en nieuwbouwprojecten u overstelpen. Het is daarom belangrijk om op voorhand uw budget te bepalen en 15 % extra te rekenen voor toeslagen zoals BTW, notaris- en registratiekosten en taksen. Dat bedrag varieert niet enkel per regio, maar is ook afhankelijk van het feit of u nieuwbouw of een bestaande woning aankoopt.

Tip 2: Een lokale advocaat kan erg handig zijn

In het buitenland gelden andere wetten dan in België. Vandaar dat het handig is om een lokale advocaat onder de arm te nemen. Hij bespaart u niet enkele tripjes naar Spanje, maar zorgt er ook voor dat u met uw voorschriften volledig in orde bent. Met de nodige volmachten kan deze advocaat in uw naam optreden en volgt hij alles nauwkeurig op. Bovendien zorgt hij ervoor dat uw bankrekening geopend is en vraagt hij uw NIE-nummer aan.

Tip 3: Ga na of een hypothecaire lening een optie is

Nu de prijzen van vastgoed stilaan terug in stijgen en het vertrouwen in de Spaanse economie en bankensector toeneemt, is het aangaan van een hypothecaire lening zeker een optie. De meeste banken zijn bereid om tot 70% van het totale project in hypotheek te nemen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het echter aangewezen zijn om ook prijs te vragen bij uw eigen bank in België, waar de leningen momenteel voordeliger zijn. Sowieso moet u rekening houden met de extra kosten die aan een lening bij de bank verbonden zijn.

Tip 4 : Hou rekening met de lokale huurwetgeving

Uiteraard heeft u op voorhand al wel eens nagedacht of u uw tweede verblijf louter voor eigen gebruik wenst of ook als investering. In dat laatste geval is de locatie van uw tweede verblijf best belangrijk. Een pand dichtbij de kust of in de buurt van winkels en restaurants kunt makkelijker verhuren dan eentje in het binnenland en ver van alle vertier. Maar hou ook rekening met de lokale wetgeving rond huur en verhuur wanneer u uw pand uitkiest. Sommige regio’s houden er namelijk strenge wetten en regels op na wanneer het aankomt op verhuur aan toeristen.

Tip 5:  Onderhandel over de prijs (maar overdrijf niet)

Nu de Spaanse vastgoedmarkt herleeft en de vraag naar hoogwaardig vastgoed stijgt staat u als koper in een iets minder sterke positie dan pakweg een aantal jaren terug. Maar dit betekent niet dat u geen korting kunt bedingen op de aankoopprijs. Vooral bij al bestaande woningen of appartementen kunt u nog ‘afpingelen’. Wanneer het gaat om nieuwbouw zijn het vastgestelde prijzen en zijn er geen kortingen mogelijk, temeer daar de vraag het aanbod momenteel overstijgt. Maak dus op voorhand een goede afweging van hoever u wilt gaan in uw onderhandelingen.