Zalando en Camunda starten een gemeenschappelijk open source project

DE_KW_30_Kooperation_15De sterk groeiende online shop Zalando heeft er recentelijk voor gekozen een verdere samenwerking aan te gaan met de softwareleverancier Camunda. Op 20 februari gaan de twee bedrijven met hun gemeenschappelijke open source project ‘bpmn.io’ van start. Het doel is om een web-based tool voor het modelleren van bedrijfsprocessen te ontwikkelen. BPMN staat voor Business Process Model en Notation, een door ISO gestandaardiseerde notatie voor procesmodellen. Beide bedrijven wensen de software en de bijbehorende source code gratis ter beschikking te stellen aan het publiek. Ook willen ze middelen ter verdere ontwikkeling beschikbaar stellen, al geven ze verder geen specifieke informatie hierover. De eerste versie is te verwachten voor het einde van 2014.

De motivatie voor het project wordt verder veklaard door de directeur van Enterprise System bij Zalando, Marcus Zieger. Volgens hem is het een logische stap voor een bedrijf dat zo sterk groeit als de online shop. Duidelijk gedefinieerde processen spelen hierbij namelijk een belangrijke rol. De twee bedrijven werken al samen met de automatisering van de orderverwerking en Zalando wenst met dit project hun eisen verder te definiëren met de ontwikkeling van een stabiel modeling tool. Marcus Zieger spreekt ook de waardering van het bedrijf voor het innovatieve karakter van de open source gemeenschap, die Zalando met onder andere dit project wenst te ondersteunen, uit.

logo_camundaDe Managing Director bij Camunda, Jakob Freund, heeft hier ook iets aan toe te voegen. Het vlagschip van Camunda, product BMP, is volgens hem reeds beschikbaar als open source en het bedrijf geeft aan hier uiterst positieve ervaringen mee te hebben. Met bpmn.io wil Camunda aan de ene kant de procesmodellering van BMP verder bevorderen door middel van het verstrekken van een handig gratis hulpmiddel. Aan de andere kant zal bpmn.io op een modulaire wijze worden opgebouwd, waardoor ieder belanghebbend persoon met een beetje verstand van HTML volledig nieuwe oplossingen om BMPN heen kan bouwen.

Zalando is de grootste online shop van Europa voor schoenen en mode. Uitgebreide collecties voor mannen, vrouwen en kinderen, maar ook accessoires en sportartikelen van bekende merken en gewilde designers zijn er te verkrijgen. In totaal werkt het bedrijf samen met ruim 1500 merkfabrikanten. Zalando, gevestigd in Berlijn, werd in 2008 opgericht door Robert Gentz en David Schneider en is inmiddels uitegegroeid tot een leverancier van mode in 15 Europese markten.

Camunda Services GmbH, gevestigd in Berlijn, is een software- en consulting bedrijf dat gespecialiseerd is in Business Process Management (BPM) en vooral BPMN. Het kernproduct van de onderneming, Camunda BPM, is een open source platform voor de automatisering van bedrijfsprocessen. Tot de klanten van Camunda behoren onder andere de bekende bedrijven Wüstenrot bouwfonds, Lufthansa Technik en Zalando.