Populariteit van thuiswerken stijgt, veiligheid is grootste uitdaging

Drie op de vijf werknemers hoeft niet op kantoor aanwezig te zijn om productief te werken. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar flexibel werken, uitgevoerd in opdracht van Cisco. Meer zelfs, de behoefte om flexibel of mobiel te werken is tegenwoordig sterker dan het verlangen naar een hoger loon. Zo zou 60% van de werknemers eerder een baan aannemen die minder betaalt maar meer flexibiliteit biedt, dan een beter betaalde job met weinig tot geen mogelijkheden om buiten het kantoor te werken.
Vrijwel de helft van de werknemers die al buiten de kantoormuren kunnen werken, beweert hierdoor twee tot drie uren meer te presteren per dag. De tijd die zij zo winnen, zorgt vooral voor een betere balans tussen werk en privé. Maar uit de studie blijkt ook dat de veiligheid van bedrijfsinformatie dikwijls in het gedrang komt door de impliciete gevolgen van mobiliteit.
De veiligheidskenmerken van de kantooromgeving zijn in de buitenwereld namelijk niet altijd te vinden. Zo zag één op vijf ondervraagde werknemers al eens een onbekende naar hun computerscherm staren tijdens het werken op een openbare plaats. Evenveel werknemers geeft zelfs aan nooit te letten op de omgeving en een toestel soms onbewaakt achter te laten op een publieke plaats. Een kleine 60% ten slotte geeft toe dat ze hun bedrijfstoestel laten gebruiken door personen van buiten de onderneming, zonder enig toezicht erop te houden.